Skip to content

15 Park Row

24. november 2010
by


New York er en rodet by…
Den berømte Manhattan Skyline er først og fremmest facinerende, fordi den roder helt vildt og fordi, den en skystrækkende bygning ikke tager hensyn til den andens udsigt.

Da rådhuset blev bygget har det ligget som en anden majestætisk bygning ud til vandet – nu ligner det et pudsigt lille dukkehus midt mellem høje bygninger og ved siden af nyt byggeri, der for damens vedkommende altid vil være en krøllet coladåse… og så lige ved siden af Brooklyn bridge…

Men det fungerer nu meget godt… Sjovt nok havde damen lidt den samme oplevelse i en landsby i Pyrenæerne.
Og det er slet ikke så mærkeligt, for selvom landsbyen jo for de fleste ikke ville have den mindste lille lighed med NY, så havde den det for damen. I bjergene på grænsen mellem Spanien og Frankrig har man nemlig også bygget i højden (altså kune en tre etager eller fire – men for en landsby er det jo højt)… og det giver en tæthed, som gør det hyggeligt at være der – der er en bymitte, et torv osv… selvom der er bjerge og natur over det hele.

Og det er altså lidt på samme måde i NY… og det er her der også er en skærende kontrast til 60’erne og 70’ernes arkitektoniske katastrofe i DK. Ikke nok med at man byggede helt utrolig grimme huse (OVER DET HELE!!!) – man anlagde også et helt utrolig kedeligt landskab, hvor det simpelthen er for røvsygt at gå tur.

Damen kræver tætheden i bybilledet og kringlede veje tilbage – om det så skal koste en statsbankerot!

Nåh men derovre i NY boede damen i verdens første skyskraber med stålkonstruktion. Indtil 1908 eller 9 var det verdens højeste bygning – og det er faktisk ret charmerende…

Reklamer
2 kommentarer leave one →
  1. Manden permalink*
    25. november 2010 07:32

    Manden er meget begejstret over det sidste billede af Damen og kunstnerkæresten og den lille i baggrunden – det er sørme pænt. Men om Manden er enig i Damens byplanlægningsbetragtninger er en anden sag – han har måske læst forkert, men han har svært ved at se NY og kringlede veje i samme sætning… Nok er der små sideveje og bagveje og altmuligt, men først og fremmest er NY vel planlagt over et gridsystem der netop er det kringledes modsætning.
    Men rodet – den er Mand3en med på. Tænk engang om 30 år hvor man kan gå langs enhver havnefront i vesteuropa, fra selvproklamerede metropoler til afdankede provinsfjordhavne og nyde roderiet fra 00’ernes havnefrontsfeber, ahhhh, detbliver tider.

  2. 25. november 2010 20:37

    Lower Manhattan er kringlet… Men det var også mere det der med tætheden og højden…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: